Min operation

Informationen vänder sig till barn som skall opereras eller sövas för en undersökning i narkos. Du som vuxen kan klicka på textrutan för att få mera information.

Narkosinformation dagen före operation

Dagen innan operationen kommer du och ditt barn till Barn- och ungdomsavdelningen där ni får träffa en narkosläkare och en sjukskötare för narkosbedömning. Läkaren frågar om eventuell medicinering, allmäntillstånd, allergier samt informerar om fasta, hygien och sövningen. Här kan ni ställa eventuella frågor om sövningen.

Ni blir då meddelade om tiden då ni skall komma till avdelningen på operationsdagens morgon. Ni får hem bedövningsplåster inför kanylsättning som ni skall sätta på hemma på morgonen innan kommer hit. Själva besöket tar inte så lång tid, men reservera gärna en timme.

Operationsdagens morgon

Då ni kommer till Barn- och ungdomsavdelningen på operationsdagens morgon blir ni visade ert rum på avdelningen. Det kan hända att ni får dela rum med en annan familj under dagen.

Sjukskötaren kommer att fråga om när ditt barn åt och drack senast. Ditt barn har ordinerats medicin inför sövningen som man ska ta tidigt på morgonen på sjukhuset. Medicinen gör att barnet oftast blir lite trött, och därför bör barnet vila i sängen eller i förälderns famn efter att man tagit den.

Ditt barn ska byta om till operationsskjorta och sockor, men får behålla sina rena underkläder på under skjortan.

Det finns eventuellt tid över för att leka, pyssla eller titta på TV medan ni väntar. Lekterapeuten på avdelningen brukar finnas till hands för er.

På väg till operation

Bedövningsplåster skall man sätta på huden redan hemma innan ni åker till sjukhuset så det hinner verka. Plåstret tas bort innan ditt barn förs till operationen. Du som anhörig får komma med om du vill. Vi rekommenderar att du följer med för ditt barns skull. I slussen kommer sköterskorna ha överrapportering. Då får du byta till skyddsrock, mössa och skor att ha inne på operation.

I operationssalen

Ditt barn kommer förberedas inför operationen och sövas. Insomnandet går ganska snabbt, och kan upplevas obehagligt för den som är brevid. Ditt barn kopplas till övervakningsutrustning så att man kan se att ditt barn mår bra under tiden han/hon sover.  Barnet får narkosmedel via en kanyl eller så sövs ditt barn via en mask.

Du som anhörig får vara med tills ditt barn somnat och sedan vänta på Barn- och ungdomsavdelningen medan ditt barn är sövd.

Operationen är färdig, nu är barnet på Uppvaket och sedan tillbaka på Barn- och ungdomsavdelningen

Du kommer att meddelas då ditt barn har vaknat efter operationen och är på Uppvaket. Där får du vara tillsammans med ditt barn medan han/hon övervakas. Alla barn reagerar olika efter sövning, en del kan vara ledsna eller upprörda då är det bra att ha anhörig där hos sig. Ditt barn kommer fortsätta övervakas en stund för att se att allt är bra efter sövningen och att barnet inte har ont. Som förälder känner du ditt barn bäst, och kan hjälpa till och meddela när du uppfattar att ditt barn har ont, eller mår illa. När ditt barn mår bra, får ni återvända till Barn- och ungdomsavdelningen.

På avdelningen får man vila, äta, gå på toaletten och leka, och gå hem då man mår bra.